Čestereg  45˚ 33' 47,70'' N     20˚ 31' 54,50'' E   

    

     Naslovna

     Istorijat sela

     Geografski položaj

     O.Š. Petar Kočić

     Sport

     Udruženja

     Foto galerija

     Zanimljivosti

 

Kratak pregled istorije Česterega

     Čestereg spada u grupu veoma starih naselja u Banatu. Prvi put se pominje 1462. godine pod imenom Đestelek (Gyoztelek) a prvi stanovnici bili su Mađari. Naselje se pominje 1692. godine, a potom za vreme austro-turskih ratova potpuno je opustelo. Na karti iz 1723. godine zabeleženo je pod nazivom Čestelek kao nenaseljena pustara. Godine 1780. pustaru je zakupio Jozef Čekonjić, a 1802. godine doseljava  Mađare iz čongradske županije. Nemci iz Žombolje i Nemačke Crnje doseljavaju se početkom devetnaestog veka. Nemci su najpre uzimali zemlju u zakup od grofa Čekonjića, krajem XIX veka ekonomsko ojačani i otkupljuju  zemlju od Čekonjića. Tako je do 1905. godine gotovo čitav atar bio u vlasništvu Nemaca. Po popisu od 1910. godine u Česteregu je zabeleženo 1960 Nemaca, 662 Mađara i 32 Srba.

     Poreklo imena do sada nije u potpunosti utvrđeno. Najverovatnije je da je ime Čestereg nastalo od Mađarske reči  Csoztelep, što znači naselje poljskih čuvara.

      O postojanju naseobina na mestu današnjeg sela Čestereg i nekoliko kilometara dalje kod Begeja svedoče iskopine iz vremena neolita.

     Toponim Čeztuleg (reka) prvi put u pisanim izvorima pominje Anonimus, pisar ugarskog kralja Bele III (1172 1196) u svom delu  Gesta Hungaronum. Pišući knjigu o prvom ugarskom pohodu, ka jugu, na Banat, Anonimus je znatno kasnije zabeležio da su ugarski vojnici posle prelaska Tise kod Kanjiže došli do reke Ceztureg ( lat. fluuwt  Ceztureg, mađarski Csesztereg vize ). Anonimus pominje i Begej u koji se, po njemu, kao desna pritoka ulivao Ceztureg.

     Kasnije od osnovice tog toponima menjanjem ili dodavanjem jednog dva slova, ili kao poseban toponim najčešće se pominje CsÖzteleg  (mađarski csÖst = poljak, čuvar, telek zemljište, grunt ) što se na srpski može prevesti kao naselje poljskih čuvara.

Pišite nam na

cestereg@yahoo.com


Prognoza vremena iz prve ruke!!!

www.hidmet.sr.gov.yu

 
 
 

 

 
Cell Phones
Las Vegas Nevada Real Estate

C o p y r i g h t :  Č e s t e r e g  2 0 0 8