Čestereg  45˚ 33' 47,70'' N     20˚ 31' 54,50'' E   

    

     Naslovna

     Istorijat sela

     Geografski položaj

     O.Š. Petar Kočić

     Sport

     Udruženja

     Foto galerija

     Zanimljivosti

Jesen

Ove, 2008. godine jesen nam je stigla u ponedeljak 22. septembra u 17 sati i 44 minuta.

Jesen će trajati 89,84 dana, a završiće se  21. decembra 2008. u 14 sati i 3  minuta kada počinje zima.

Jesen je najtužnije godišnje doba. Lišće opada, kiše su duge i dosadne, vlaga se uvlači u kosti, a nebo je prekriveno beskrajnim sivim oblacima.

Ipak jesen ume da bude i lepa. Lepa i prijatna. Šume se u jesen oboje bakarnom, zlatnom i žutom bojom i sigurno nema koloritnijeg doba od jeseni.

U jesen priroda se sprema da spava. Posle besnih letnjih oluja, žege i iznenadnih provala oblaka u jesen zavlada spokoj. Jedino sve još oživi kada počnu berbe grožđa i kad se toči slatko vino.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće.

Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

Tekst preuzet sa  www.astronomija.co.rs

U proleće se priroda budi, i to je po mnogima najlepši deo godine. Isto tako, po mnogima je jesen najtužnije godišnje doba, jer tada "sve prestaje". Mi smo uslikali, onaj lepši deo jeseni, kada je lišće obojeno u razne boje. Još neko vreme će lišće odolevati sve hladnijem vremenu, a onda nastupa, sve do prvog snega, sivi deo godine koji retko ko voli.

Ostale slike možete pogledati u galeriji slika.

 

Pišite nam na

cestereg@yahoo.com


Prognoza vremena iz prve ruke!!!

www.hidmet.sr.gov.yu

 
 
 

 

 
Cell Phones
Las Vegas Nevada Real Estate

C o p y r i g h t :  Č e s t e r e g  2 0 0 8