Čestereg  45˚ 33' 47,70'' N     20˚ 31' 54,50'' E   

  

     Naslovna

     Istorijat sela

     Geografski položaj

     O.Š. Petar Kočić

     Sport

     Udruženja

     Foto galerija

     Zanimljivosti

 Izvorna pevačka grupa Izvor

      Izvorna pevačka grupa «Izvor» je osnovana 13.01.1996 godine.

     Početak rada (pevanja) je bio vezan za KUD «Petar Kočić» iz Česterega u obliku pevačke sekcije, te su nastupi grupe dešavani isključivo sa nastupom i KUD-a.

     Kasnijim radom i nastupima preko Krajiških skupova – druženja, grupa «Izvor» je nadvisila folklornu sekciju KUD-a «Petar Kočić» i počela da nastupa samostalno.

     Ime grupe samo po sebi govori šta je bila njena namera i za koju vrstu pesme je bila u startu opredeljena, a to je izvorna Krajiška pesma, takozvana ojkača, odnosno u drugom obliku i načinu pevanja Krajiški bećarac.

     Kum i osnivač grupe «Izvor» je bio, i danas je njen vođa, Bogić (Rade) Dušan, rođeni Česterežanin.

          Ostali članovi grupe prilikom osnivanja i početka rada bili su (fotografija s leva na desno) Stoje : Sirar Mane, Sirar Boro, Vukojević Predrag, Bogić Dušan, čuče: Vukojević Nenad, Miljević Jovo i Sirar Dane.

     Grupa «Izvor» je tokom vremena menjala svoj sastav, prvo je grupu napustio Miljević Jovo «Bale»  iz Begejaca, a kasnije, nesrećnim slučajem, poginuo je Sirar Dane 13.02.2000 godine. Ostali članovi grupe su ostali na okupu i nastupajući zajedno 8 godina, bili rado viđeni i pozvani kao gosti širom Republike Srpske, Srbije i Vojvodine.

     Svojim nastupima i posebnim «imidžom» koji je grupa napravila, osvojila je simpatije puno slušaoca i preko radio – televizije i živim nastupima , zbog toga su usledila i posebna priznanja koja su vredna napomene. Izdvajamo :

     Povelja Glasa srpskog za negovanje tradicije svog naroda, dodeljena od Glasa srpskog – Banja Luka, zahvalnica za iskazani partiotizam – SO Žitište, zahvalnica pravoslavne crkve za mnogo nastupa na humanitarnim koncertima, čiji je prihod podeljen obnovi ili izgradnji srpskih hramova.

     Grupa ''Izvor'' je 2003 godine snimila prvi CD pod nazivom ''Srce jednom voli''.

     Posle snimanja i objavljivanja CD-a, probijanjem kroz medije, grupa je mnogo puta nastupala na zborovima crkvenim u Republici Srpskoj (Kočićev sabor, Moštanica, Balkana, Vrbljani, Banja Luka, Mrkonjić Grad...) i seoskim slavama po Vojvodini.

     Pored ovakvih nastupa bilo je mnogo onih koji su svrstani u festivale krajiške pesme (Bačka Topola, Krajišnik, Plandište, Temerin), a jedna je od retkih grupa koja je nastupila u klubu književnika Republike Srbije kao reprezent izvorne krajiške pesme uvrštene u narodno blago u Beogradu.

     Grupa je nastupala sa poznatim izvođačima krajiške i narodne pesme kao što su Boro Drljača, Baja Knindža, Preldžije, Jandrino Jato, Sinovi Manjače i mnogim drugim.

     Proteklih 11 godina «Izvor» je obeležio pesmom jedno vreme za koje su vezani ljudi poreklom «preko Drine» , a zovu se kolonisti, izbegla i prognana lica iz Hrvatske i BiH, i na taj način sebe srvstao u narodne umetnike koji su kroz pesmu sačuvali svoj narod od zaborava kada je zavičaj i poreklo u pitanju i sačuvali ojkaču i bećarac kao narodno blago i identitet jednog naroda.

     Grupa «Izvor» je 27.07.2007 godine organizovala veliki koncert krajiške pesme u Česteregu pod nazivom «Svome rodu i potomstvu», time obeležila 11 godina uspešnog rada, i za tu priliku dobila mnogo priznanja u vidu zahvalnica, povelja, poklona...

     Od navedenog datuma grupa «Izvor» je ostala bez dva člana. Mane Sirar i Vukojević Nenad su iz porodičnih razloga napustili grupu.

     Ostatak vremena od 27.07.2007 do danas grupa na čelu sa Bogić Dušanom, prvim glasom Vukojević Predragom i članom Sirar Borom, uvežbava grupu u novom sastavu.

 

Pišite nam na

cestereg@yahoo.com


Prognoza vremena iz prve ruke!!!

www.hidmet.sr.gov.yu

 
 
 

 

 
Cell Phones
Las Vegas Nevada Real Estate

C o p y r i g h t :  Č e s t e r e g  2 0 0 8