Čestereg
 Istorijat sela
 Geografski položaj
 O.Š. Petar Kočić
 Sport
 Udruženja
 Foto galerija
 Zanimljivosti
 Forum
 Mesna zajednica
 Crkva
 Kontakt

 

 

Ukratko o Česteregu

      Čestereg je mesto u opštini Žitište koja se nalazi u srcu Banata. Kroz naselje prolazi magistralni put M7 koji povezuje Zrenjanin sa rumunskom granicom. Nadmorska  visina sela je 83 metra. Najbliži grad je Zrenjanin, koji se nalazi na udaljenosti od 28 km. Kikinda je udaljena 41 a Novi Sad 80 kilometara. Do glavnog grada ima 95 kilometara.   

Čestereg na karti Srbije

     Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, u Česteregu je zabeležen 1391 stanovnik, a većinu čine Srbi. Apsolutno najveći broj stanovnika zabeležen je 1900. godine kada je u selu živelo 2767 stanovnika, do Drugog svetskog rata broj stanovnika je u stalnom opadanju. Posle Drugog svetskog rata, u Čestereg se naseljava srpsko stanovništvo iz Bosne i Hercegovine. Naselje je tada imalo 2296 stanovnika i od tada broj stanovnika je u stalnom opadanju.

 

Dijagram kretanja broja stanovnika u Česteregu

     U Česteregu se nalazi osmogodišnja škola "Petar Kočić" sa 90-ak učenika, Dom kulture, nekoliko udruženja kao i nekoliko sportskih klubova. Pre nekoliko godina započeti su i radovi na izgradnji seoske crkve u centru sela, posvećene Svetom Iliji. U selu postoji vodovod, struja, gas, a prethodnih godina asvaltirani su svi putevi u selu.

Osnovna škola Petar Kočić

Pišite nam

Podržite nas

Važniji telefoni

Drugi o Česteregu

Dobro - Loše

Reč dve o prezentaciji

Preporučujemo

Sajtovi iz okoline

 

 

 

 

 

 
 

 

Copyright: Ljubiša Šujica