Čestereg
 Istorijat sela
 Geografski položaj
 O.Š. Petar Kočić
 Sport
 Udruženja
 Foto galerija
 Zanimljivosti
 Forum
 Mesna zajednica
 Crkva
 Kontakt

 

 

Reč-dve o prezentaciji

     Kada se 2006. godine rodila ideja o pravljenju prvog sajta Česterega, nisam ni slutio da će to i zaživeti. Jednog dana sasvim neobavezno pričao sam sa Sašom o tome koliko malo informacija i slika ima o Česteregu na internetu. Pitao sam ga da li bi mi možda mogli da napravimo neku "free" ili kako ja volim da kažem "divlju" veziju sajta sa najosnovnijim podacima o selu. Dogovorili smo se da pokušamo!

     U proleće 2007. godine, napravili smo jedan "krug" po selu i napravili nekih 30-ak fotografija koje smo kasnije iskoristili za prvi internet sajt Česterega. Moja je bila montaža slika, animacija i ostalo a Saša je trebalo da sklopi sajt. Nakon samo nekoliko nedelja, pojavio se prvi sajt na tadašnjoj adresi www.cestereg.150m.com. Veliki deo informacija koje danas možete naći na internetu o Česteregu su preuzete upravo sa ovog sajta. Posle samo par meseci, bilo je nekoliko stotina poseta, da bi nešto kasnije broj poseta premašio 1000. Za nekoliko godina, koliko je sajt postojao, bilo je više od 5000 poseta, iako nije redovno obnavljan i održavan. Ovo je bio signal da je potrebno nešto ozbiljnije i u tom smislu smo se obratili tadašnjem savetu MZ Čestereg sa željom da zajedno napravimo regularnu internet adresu sela. Pored određenih "lobiranja" od pojedinih članova saveta u našu korist, ova ideja nije usvojena.

     Kada je izglasan novi savet, pokušao sam ponovo da pokrenem ovu ideju. Početkom 2010. godine pričao sam sa Markom i on se složio da je internet prezentacija potrebna selu i da će pokušati da ovu ideju "progura" na savetu. Ideja je usvojena i marta 2010 godine je i plaćen domen i hosting za adresu www.cestereg.rs. Međutim, to je na žalost bilo sve, ostatak dogovora nije ispoštovan (verovatno zbog nedostatka finansijskih sredstava) i ta adresa nije iskorišćena.

     Na leto 2010. godine sreo sam se sa Anom i ona mi je predložila da pokušamo da napravimo sajt uz pomoć ljudi iz Česterega koji su rasejani po celoj planeti. Moram priznati da sam bio skeptičan o uspešnosti ove ideje ali sam ipak rešio da pokušamo. Dogovor je bio da grupu Čestereg na Facebook-u iskoristimo za ovu ideju i obavestimo naše zemljake o ovoj ideji. Naredni period sam iskoristio za prikupljanje što više fotografija i tada je napravljeno nekoliko stotina fotografija koje će kasnije biti iskorišćene za budući sajt.

     Jesen i zima su bili za dogovor i prikupljanje sredstava koja su potrebna da bi se ova ideja sprovela u delo. Proleće je donelo finalno sklapanje svih kockica u jednu celinu i realizaciju prve zvanične internet prezentacije Česterega ... konačno!

     Ovom prilikom želim da se zahvalim Saši od koga sam naučio osnovne stvari o pravljenju sajta, jer da nije bilo tog timskog rada na prvom "free" sajtu, verovatno kasnije ne bi postala ni jedna druga varijanta sajta. Hvala Ani što me je ubedila da pokušamo da na ovaj način da prikupimo sredstva i realizujemo ideju. Takođe bih se zahvalio Tini, Dikiju i Draganu na podršci. Hvala "Radiu 216" iz Banatskog Karađorđeva na tehničkoj podršci. Zahvalnost svima koji su mi prethodnih godina slali stare fotografije, davali informacije o istoriji sela...

     Nadam se da će vam boravak na ovoj adresi biti bar upola lep kao što je meni bilo praviti je.

     Ljubiša Šujica

25 april 2011 Čestereg

 

Pišite nam

Podržite nas

Važniji telefoni

Drugi o Česteregu

Dobro - Loše

Reč dve o prezentaciji

Preporučujemo

Sajtovi iz okoline

 

 

 

 

 

 
 

 

Copyright: Ljubiša Šujica