Čestereg
 Istorijat sela
 Geografski položaj
 O.Š. Petar Kočić
 Sport
 Udruženja
 Foto galerija
 Zanimljivosti
 Forum
 Mesna zajednica
 Crkva
 Kontakt

 

 

Arača - kulturno istorijski spomenik prvog reda!

   Izvesno vreme pokušavam da uskladim posao i slobodno vreme i posetim jedan od najzanimljivijih istorijskih spomenika srednjeg Banata (a možda i šire) - Araču.

   Nedelja, jutro prelepo, vreme idealno za jedan mali izlet, pravo prolećno. Vremenska prognoza nije najavljivala kišu, s obzirom da je do Arače deo puta poljski.

   Karenuli smo oko 9, znajući da nas čeka nekih 3 kilometra truckanja po poljskom putu. Put nas je vodio preko Karađorđeva, Torde, Bašaida pa prema Novom Bečeju.  Kada smo stigli, ispostavilo se da je put mnogo lošiji nego što sam pretpostavljao. Prošlogodišnje poplave su učinile svoje i pred nama su bile rupe koje bi i traktor teško prešao. I tako, malo po malo, rupu po rupu prelazili smo metar po metar susrećući se pravo sa srnama a onada i zečevima kojih je na naše iznenađenje bilo jako puno! Vozio sam preko nekakve poljane, kroz kukuruze, po ivici ... da bi se na kraju pojavila ARAČA!

   Prvi utisak nije bio nešto posebno, međutim, kako smo se približavali, postajali smo sve više svesni o kakvom se kulturno-istorijskom spomeniku radi. Na samom prilazu, dočekao nas je veliki drveni krst. Malo dalje, naspram ulaza u crkvu, nalazio se još jedan krst sa nekoliko manjih drvenih stubića oko njega.

   Loš put je brzo zaboravljen pa smo krenuli u razgledanje Arače koja je za svojih 800 godina imala veoma burnu istoriju i nesrećnu sudbinu da je nekoliko puta spaljivana i obnavljana. Oko nje je postojalo i naselje, ali s obzirom da su kuće bile uglavnom od naboja, vreme ih je izbrisalo, ostala je samo crkva koja svedoči o burnoj istoriji ovog kraja. Međutim, sa Aračom ne počinje istorija ovog mesta. Prvi tragovi naselja na ovom mestu datiraju još pre 7000 godina, međutim, ovog puta u našem fokusu je bila Arača, njena istorija i lepota.

   Arača je od Česterega udaljena vazdušnom linijom svega 22 kilometra, međutim, ako se uputite putem preko Bašaida ka Novom Bečeju, tada ćete preći oko 35 kilometera. Na isto odredište možete stići i preko Novog Miloševa (upravo tim putem smo se vratili i ispostavilo se da je to bilo dobro rešenje), taj put je nešto duži, ali je zato deo poljskog puta koji morate da pređete mnogo bolji nego onaj sa druge strane od puta Bašaid-Novi Bečej.

   Ostatak priče će vam ispričati fotografije koje smo tamo napravili. Nadam se da će ovaj putopis bar malo pomoći da se ovaj izuzetni istorijski spomenik otrgne od zaborava i u nekom vremenu koje dolazi doživi mnogo lepšu budućnost od sadašnjosti i prošlosti koje nisu bile sjajne.

  

Arača-Čestereg na satelitskom snimku

Na korak do cilja
Krst na prilazu Arači

 

Krst naspram ulaza u crkvu

  Unutrašnjost Arače
Ostale slike ...

Više o Arači ...

Banaterra

Pišite nam

Podržite nas

Važniji telefoni

Drugi o Česteregu

Dobro - Loše

Reč dve o prezentaciji

Preporučujemo

Sajtovi iz okoline

 

 

 

 

 

 
 

 

Copyright: Ljubiša Šujica