Čestereg
 Istorijat sela
 Geografski položaj
 O.Š. Petar Kočić
 Sport
 Udruženja
 Foto galerija
 Zanimljivosti
 Forum
 Mesna zajednica
 Crkva
 Kontakt

 

 

Vraćaju se zime

     Mnogo puta smo slušali priče o zimama koje su nekada bile i velikim snegovima koji su danima blokirali puteve, kada su sela ostajala iza neprohodnih smetova! U pričama se spominju '62-a, '84-a ... Međutim, već dve decenije nije bilo takvih zima i velikih snegova koji bi se godinama a i decenijama prepričavali. Da li je došlo vreme za tako nešto?

     Pokušaću da objasnim zašto mislim da postoji potencijalna mogućnost da se dogodi sneg za pamćenje. Kažem sneg, jer zima do sada i nije bila za pamćenje, sa jako malo snega. Da li je vreme da se sve to naplati?

     Prvo, na sajtu Republičkog Hidrometeorološkog zavoda stoji sledeće upozorenje:

"ČETVRTAK, 02.02. 2012.
Do 08.02. zadržava se veoma hladno vreme - ledeni dani. Ujutro jak mraz, u većem delu od -15 do -10 stepeni, najviša temperatura od -10 do -5 stepeni, a samo u subotu na jugu i jugoistoku Srbije oko 0 stepeni. Od petka (03.02.) do nedelje (05.02.) u većem delu očekuje se od 20 do 40cm novog snega, lokalno i više."

    Takođe, u delu "Meteo alarm" stoji sledeća slika ...

Narandžasta boja - Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Upozorenje za Banat: Minimalna temperatura manja od -10°C.
UTICAJ: Veoma opasna vremenska situacija kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi životi ljudi i životinja, problemi u snabdevanju toplotnom i električnom energijom, problemi u saobraćaju, štete u šumarstvu, problemi u građevinarstvu i drugom vremensko zavisnim ekonomskim sektorima.

Formiranje/povećanje snežnog pokrivača ≥ 5cm za 6 h
UTICAJ: Problemi u saobraćaju, transportu i drugim vidovima komunikacije. Lokalna blokada puteva. Komplikuje već tešku situaciju (ozbiljne poteškoće u akcijama spašavanja).
Izvor: RHMZ

     I globalne prognoze vide sličnu situaciju. Norveški sajt yr.no vidi oko 35mm padavina u narednih pet dana na temperaturama od -12 do -6°C. Pri tako niskim temperaturama, tih 35mm daju duplo više centimetara snega!

     Sajt foreca vidi nešto malo manje padavina (oko 25mm), ali takođe na veoma niskim temperaturama.

     A evo kako Eta model vidi razvoj situacije u Zrenjaninu. Pogledaj!

     Generalno, gotovo sve prognoze upućuju na to da bi narednih dana mogli dobiti dosta snega, a u kombinaciji sa veoma niskim temperaturama i umerenim vetrom, moguće da će se ovaj februar 2012-e godine dugo prepričavati!

     Za svaki slučaj, ukoliko imate nekog posla u Žitištu ili Zrenjaninu, obavite to danas i eventualno sutra (02.02. i 03.02. 2012.), jer postoji mogućnost da to za vikend nećete moći da uradite!!!

    Na kraju, ipak su ovo prognoze vremena i treba ih uzimati sa izvesnom dozom rezerve, ali ipak se spremiti za mogući scenario. Ukoliko se ova prognoza ostvari, narednih dana očekujte puno lepih zimskih slika Česterega.

 Pišite nam

Podržite nas

Važniji telefoni

Drugi o Česteregu

Dobro - Loše

Reč dve o prezentaciji

Preporučujemo

Sajtovi iz okoline

 

 

 

 

 

 
 

 

Copyright: Ljubiša Šujica