Čestereg
 Istorijat sela
 Geografski položaj
 O.Š. Petar Kočić
 Sport
 Udruženja
 Foto galerija
 Zanimljivosti
 Forum
 Mesna zajednica
 Crkva
 Kontakt

 

 

Prva energetska vrba u Srbiji zasađena u Česteregu

     Juče, 12. aprila, završena je sadnja ogledne parcele energetske vrbe Salix Viminalis u Česteregu. Tako je Čestereg postao prvo mesto u Srbiji gde je zasađena ova drvena i žbunasta biljka sa izuzetno brzim dnevnim rastom, do 3cm i životnim vekom od 25-30 godina. Tokom prve 2-3 godine, kada se zasad samo neguje, izdanci mogu dostići visinu od 6-7 metara i prečnik od 6-10 cm. Počev od druge, odnosno treće godine, mogu se dobiti godišnji prinosi od najmanje 30-40 t biomase, kao energetskog izvora u obliku krupnih opiljaka (čipsa), briketa ili peleta.

     Na površini od jednog hektara, zasađeno je oko 14.000 sadnica. Već za dve nedelje očekuju se i prvi centimetri ove izuzetne energetske vrbe. Do jeseni, procenjuje se da će ova stabala dostići visinu preko 4 metra. Važno je napomenuti da se ova vrsta vrbe uglavnom sadi na zemljištima četvrte, pete i šeste kategorije!

     Ogledna parcela energetske vrbe Salix Viminalis u Česteregu, realizovana je u saradnji JKSP "Ekos" iz Žitišta i preduzeća "REBINA Conserco" koji je sastavni deo grupacije preduzeća REBINA iz Austrije.

   Svi zainteresovani, više informacija mogu da nađu na sajtu www.rebina-conserco.com

Rasadnik JSKP Ekos

 

Radovi na oglednoj parceli energetske vrbe Salix Viminalis

     Gostovanje direktora "REBINA Agrar Srbija" Aleksandra Fragnera u emisiji "Dobra Zemlja" koja je emitovana na televiziji B92, gde gospodin Fragner najavljuje prvu oglednu parcelu energetske vrbe u Česteregu!

     Izjava gospodina Aleksandra Fragnera za emisiju "Panorama opštine Žitište".

 

 Pišite nam

Podržite nas

Važniji telefoni

Drugi o Česteregu

Dobro - Loše

Reč dve o prezentaciji

Preporučujemo

Sajtovi iz okoline

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Copyright: Ljubiša Šujica