Čestereg
 Istorijat sela
 Geografski položaj
 O.Š. Petar Kočić
 Sport
 Udruženja
 Foto galerija
 Zanimljivosti
 Forum
 Mesna zajednica
 Crkva
 Kontakt

 

 

OŠ "Petar Kočić" - Poseta Narodnom muzeju Zrenjanina u okviru projektne nastave

     OŠ "Petar Kočić" Čestereg - U okviru projektne nastave i ove godine se bavimo srednjovekovnom Srbijom, posebno Srpskom despotovinom od njenog nastanka 1402.g. , pa do pada Smedereva 1459.g.

     Posebno zanimljiv način da obradi ovu temu izabrala je nastavnica likovne kulture, Jelena Gojsović, koja je učenike poučila načinu nastanka srednjovekovnih rukopisa i knjiga, i upoznala ih sa resavskom prepisivačkom školom despota Stefana Lazarevića. Svaki učenik je izradio jednu stranicu pažljivo prepisujuci zadati tekst, a zatim ukrasio početno slovo i naslikao minijaturu. Nastavnica je zatim sve dečije radove ukoričila u knjigu, a naslovnu stranu je oslikala. Gotovo zajedničko delo je naše đake dočekalo u Zrenjaninskom muzeju u čijim prostorijama im je nastavnica Jelena mogla da pokaze originalan rukopis iz 15. veka i tako napravi jasnu paralelu sa onim što su i sami radili. Napravljena je poveza umetnosti, pa je tako uz nastavnicu, čas u muzeju održao i nastavnik Gojko Ševar koji je učenike podsetio na srednjovekovnu muziku i instrumente, kao i nastanak duhovne muzike u Srba.

     Zanimljiva postavka srednjovekovnog oružja i predmeta, knjiga kao rezultat zajedničkog truda i rada, pojanje Pavla Aksentijevića...sve zajedno je bilo upravo ono što smo hteli, a to je da deca uče iskustveno, istražujući i povezujući naučeno.

     Hvala osoblju Zrenjaninskog muzeja na toplom i ljubaznom prijemu, a gospodinu Branislavu Eskiću i njegovim prijateljima posebna zahvalnost na besplatnom prevozu za naše učenike.

    

Foto galerija

 

 

 Pišite nam

Podržite nas

Važniji telefoni

Drugi o Česteregu

Dobro - Loše

Reč dve o prezentaciji

Preporučujemo

Sajtovi iz okoline

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright: Ljubiša Šujica